Van de Week: Vincent Reinders

Dit is de week van Vincent Reinders (30), medeoprichter en muzikaal directeur van muziekdienst 22tracks. Vandaag organiseert de muzieksmaakmaker een festival in het Diemerbos: 22fest. ‘Ik wil binnen de muziekwereld graag de underground en mainstream met elkaar verbinden.’

TEKST LISA PETERS FOTOGRAFIE EVA PLEVIER

Amsterdam wordt doodgegooid met festivals. Waarom 22fest?

“Veel mensen gaan naar een festival voor de grote namen. Ons doel is juist het publiek kennis te laten maken met artiesten die je nog niet kent. 22fest is een intiem festival met een breed aanbod. We bieden niet alleen dance en hiphop, maar twintig muziekstijlen op één festival, zoals R&B, house en Afrikaanse funk. Dit sluit aan bij de ambities van onze muziekdienst 22tracks.”

En die ambities zijn?

“Nieuwe namen ontdekken. 22tracks is een online muziekplatform waarop we het je al zes jaar lang zo makkelijk mogelijk maken om nieuwe, nog onbekende muziek te leren kennen. Elke maand presenteren we 22 muzieklijsten met nummers uit verschillende muziekgenres, samengesteld door kenners, die je via onze site kunt streamen.”

Wanneer kwam het idee voor een festival?

“Al snel besefte ik dat we een enorm platform van goede muziekmakers om ons heen hebben, doordat we actief zijn in Amsterdam, Londen, Brussel en Parijs. In elke stad zijn er zo’n twintig tot vijfentwintig dj’s aan ons verbonden. De muziekwereld bestaat uit allemaal losse eilandjes, met hun eigen blogs, radiozenders en festivals, en die hebben wij online samengebracht. En nu dus ook offline, in een bos!”

Er is veel concurrentie online, zoals de diensten Spotify, Tidal en Deezer.

Ik zie hen niet als directe concurrenten. Het enige waar we mee concurreren is de hoeveelheid tijd die luisteraars op het muziekmedium doorbrengen. Bij hen is het einde zoek, want je hebt twintig miljoen nummers voor je neus. Wij zijn smaakmakers en schotelen luisteraars muziek voor die door kenners is geselecteerd, en niet door algoritmes.

Je was tot vorig jaar radiopresentator en je hebt zelf ook muziek gemaakt. Mis je dat?

“Ha, je bedoelt die keer dat ik heb gerapt met Big 2 van The Opposites? Dat was eenmalig. Toen ik jonger was, rapte ik wel veel, maar mijn roeping lag daar toch niet. Ik ben een muziekverzamelaar en wil die muziek bereikbaar maken voor iedereen. 22tracks is niet alleen voor muziekpuristen of dj’s. Ik wil in de muziekwereld graag de underground en mainstream met elkaar verbinden. Met de gemiddelde muziek in de hitlijsten heb ik zelf vrij weinig.”

Wat is het verschil tussen undergroundmuziek en de hitlijsten?

“Dat is lastig te zeggen. Wij zijn op zoek naar vernieuwing. Een goed voorbeeld is het nummer Drank & drugs. Als je een kenner bent van het genre, waardeer je dat dit nummer op één staat. Het zit technisch goed in elkaar. Ik kom uit de hiphopwereld en ben later veel van disco en house gaan houden, maar bijvoorbeeld rock, metal en stevige techno zijn voor mij te heftig. Gelukkig hoef ik niet alles goed te vinden, daar hebben we de kenners voor die al tien of twintig jaar binnen hetzelfde muziekgenre werken.”

Wanneer is 22fest voor jou geslaagd?

“Het grappige is: we hebben geen idee welk publiek er op 22fest zal komen. Ik hoop dat mensen een open blik hebben en lekker ontdekken, dan is het voor mij een succes. Ik ga de hele dag rondjes lopen en alle 33 acts ten minste tien minuten bekijken. Misschien staan er veel meer mensen bij de elektronische stage dan bij de livebands, dat is moeilijk te voorspellen. Hier kunnen we van leren voor de volgende editie.”

Het Parool, 18 juli 2015