Nooit te oud om te sporten

GoldenSports organiseert sportactiviteiten in de buitenlucht voor 65-plussers. Gezellig én gezond. Zelfs door het warme weer laten ouderen zich niet ontmoedigen. ‘Van stilzitten word je alleen maar stijf.’

LISA PETERS

Zeventien ouderen staan in een grote cirkel op de hoek van een veld op sportpark Olympiaplein in Zuid. Ze doen een warming-up op de enige plek waar de bomen schaduw bieden. Het is half elf ’s ochtends en al 26 graden. “Nu allemaal marcheren, met de knieën lekker hoog,” roept fysiotherapeut en trainer Koen Kappelhoff (25). GoldenSports werd begin vorig jaar opgericht door bewegingswetenschapper Leonie Everts (60) en fysiotherapeut Reinier van Dantzig (65). “In het Vondelpark zie je ontzettend veel jonge mensen sporten, maar waar zijn de ouderen?” vroeg Everts zich af. “De gezondheid van ouderen is belangrijk, zeker nu ze langer thuis blijven wonen. Bewegen houdt senioren fit en is ook goed voor de sociale contacten.”

De grote groep wordt opgedeeld in drieën. Trainer Kappelhoff deelt tennisrackets en ballen uit. Zes senioren laten de bal op hun racket stuiteren. “Als dit goed gaat, probeer dan door de knieën te gaan terwijl je de bal hooghoudt,” zegt Kappelhoff. Voor Lida (70) kan het niet moeilijk genoeg zijn. “Mag ik het ook met mijn andere hand proberen?” vraagt ze enthousiast.

Twee keer per week organiseert GoldenSports onder professionele begeleiding van fysiotherapeuten een buitensportuurtje in Zuid, Buitenveldert en de Watergraafsmeer. Iedereen boven de 65 mag meedoen, ongeacht niveau. De kosten zijn vier euro per keer en er zit veel variatie in de sporten. “Het moet vooral leuk zijn en betaalbaar voor iedereen,” zegt Everts. Alleen bij heel slecht weer gaan ze naar binnen en er is geen zomerstop.

Anniek (79) is er twee keer per week bij. Als het aan haar ligt, mag het nog wel vaker worden georganiseerd. “Ik vind het fantastisch! En de oude knarren doen het goed hoor.” Ze lacht. Ze vindt het belangrijk te blijven bewegen. “Van stilzitten word je alleen maar stijf.”

Verderop liggen acht ouderen op hun buik op een yogamatje. Oud-gymleraar John (70), ook deelnemer in de groep, geeft een lesje grondgymnastiek. “Als ik ‘ja’ zeg, tillen jullie allemaal armen en benen op. Zoals Superman in de lucht,” zegt John. Hij wil graag actief blijven. “Maar het belangrijkste is voor mij toch wel de sociale setting en de gezelligheid.”

Op 1 januari 2014 woonden in Amsterdam 95.289 mensen van 65 jaar en ouder. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Medeoprichter Van Dantzig: “Er zijn zeker mensen van zeventig die nog een marathon lopen, maar onze uitdaging is zo veel mogelijk ouderen uit hun stoel te krijgen.” Begin juni ontving GoldenSports hiervoor een oorkonde van de Amsterdamse Sportraad.

Thrillermove

Kappelhoff klapt in zijn handen. “Drinkpauze, neem allemaal genoeg water!” Anniek trekt een sprintje naar de rand van het veld, waar haar waterfles ligt.

Vanwege de hitte is één activiteit vandaag binnen. Stagiair fysiotherapie Isabeau van Alphen (24) leert de senioren een choreografie op een nummer van Michael Jackson. Ze doet de karakteristieke Thriller-move voor, met twee handen als klauwen stapt ze opzij. Sommige ouderen kijk haar verbaasd aan, iedereen doet daarna vrolijk mee. Ook Alida (79), die een paar jaar geleden haar knie brak bij een valpartij. Lange tijd kon ze weinig. “Daar word je pas oud van,” zegt ze.

Gaby (73), voormalig fysiotherapeut die Everts en Van Dantzig nog les heeft gegeven, vond de sportschool maar saai. Ze komt twee per week naar de training en elke zondag gaat ze nordic walken. “Use it or lose it. Ik ken leeftijdsgenoten die alleen nog maar op de bank voor de tv zitten.”

Om half twaalf zit het er weer op. Zweet parelt op de voorhoofden en druk kletsend lopen de 65-plussers het veld af. “Tot volgende week,” roepen ze. “Hopelijk is het dan wat koeler.”

www.goldensports.nl

En verder nog…

In de stad worden steeds meer sportactiviteiten georganiseerd voor ouderen. Stichting Meer Bewegen Voor Ouderen organiseert diverse groepsactiviteiten als gymnastiek, volksdansen en zwemmen voor mensen van 55 tot 100 jaar. Ook zijn er sportscholen en fysiotherapiepraktijken met programma’s gericht op ouderen. Zoals stay young van GOH concept en SeniorFit van Amsterdam Fysio. Bij verschillende zwembaden kunnen ouderen op speciale tijden terecht voor seniorenzwemmen, bijvoorbeeld in het Bijlmerbad, Marnixbad en Sloterparkbad.