Van de Week: Irith Fuks

Dit is de week van Irith Fuks (16). Vandaag vertrekt ze naar de Verenigde Staten om op het United World College het vwo af te maken. Irith is dit jaar als enige Nederlandse leerling toegelaten op de internationale school in Montezuma, in de Amerikaanse staat New Mexico.

TEKST LISA PETERS FOTOGRAFIE EVA PLEVIER

Wat is het United World College?

“Het UWC heeft vijftien scholen, verspreid over de hele wereld. Het zijn internationale scholen waar de leerlingen na schooltijd veel vrijwilligerswerk doen. Op mijn school in Montezuma, die in een kasteel midden in de bergen zit, koken de leerlingen voor daklozen uit de buurt en wordt veel met natuur en duurzaamheid gedaan. Het idee is dat kinderen uit verschillende culturen er samenkomen; als je elkaar beter leert begrijpen, kun je ook beter conflicten oplossen. Het UWC is heel idealistisch.”

Hoe kwam je erop naar deze school te gaan?

“Een vriendin van me vertrok vorig jaar naar India om daar naar school te gaan. Eerst vond ik dat raar, want ik dacht dat ze naar een lokale Indiase school ging. Toen ze me vertelde over het United World College, leek mij dat ook heel leuk.”

Dus toen heb je je aangemeld?

“Ja. Er waren drie rondes voordat ik was aangenomen. Ik moest een essay schrijven in het Engels en met andere Nederlandse kinderen samenwerkingsopdrachten doen en debatteren over het conflict tussen IsraĆ«l en Palestina. De laatste ronde was een diepte-interview met een kinderpsycholoog en nog een aantal volwassenen. Ze waren eigenlijk aan het testen of ik het wel aankon. Dat vond ik eng, want bij elk antwoord dacht ik: misschien zeg ik nu wel iets verkeerds.”

Koning Willem-Alexander, de president van Botswana en een Japanse astronaut hebben ook op het UWC gezeten. Weet jij al wat je later wilt worden?

“En de zoon van Nelson Mandela ook! Ik heb nog geen idee wat ik zou willen worden. In elk geval geen kantoorbaan met administratie. Misschien wil ik wel in het buitenland werken.”

Vind je het eng dat je straks twee jaar zonder je ouders in Amerika woont?

“Ik besef het nog niet helemaal, maar ik denk dat ik mijn vrienden en familie wel ga missen. En lekker Nederlands eten. Ik neem een zak drop mee en met kerst en in de zomervakantie kom ik naar huis. Ik heb gehoord dat ik het erg druk ga krijgen, dus ik zal niet veel tijd hebben om mensen te missen. Mijn ouders gaan mij wel missen denk ik. Mijn zus is negentien en die gaat dit jaar ook op kamers, dus mijn ouders gaan weer dingen doen die ze zelf leuk vinden: wandelen en zo.”

Maar wie zorgt er dan voor je?

“Er zijn verschillende ‘huizen’ op de school. De woonkamer delen we met twintig mensen en ik deel een slaapkamer met een ander meisje, een tweedejaars. Spannend, want zij weet al wel dat ze met mij gaat wonen, maar ik heb nog geen idee wie zij is! In elk huis woont ook een volwassene, die voor de kinderen zorgt.”

En alles gaat daar in het Engels?

“Ja, haha, en dat is mijn slechtste vak. Ik denk dat ik er in het begin erg aan zal moeten wennen, maar als je alleen maar Engels om je heen hoort, zal het wel snel gaan. Ik hoop alleen dat ik niet zo’n Amerikaans accent krijg in het Nederlands.”

In Nederland voetbal je, speel je fluit, geef je bijles en werk je bij Bagels & Beans. Moet je dat nu allemaal achterlaten?

“En ik drum ook nog! Ik ben al gestopt bij Bagels & Beans. Maar ik neem mijn fluit wel mee en op mijn school is er ook een vrouwenvoetbalteam. Daar ben ik al voor gevraagd.”

Het Parool, 13 augustus 2015