01
/
01
/
LISA PETERS

Martijn Kolkman: “‘Er is nog veel werk te verzetten”

Martijn Kolkman (37), radiopresentator bij Q-music, draait zondag met zijn dj-duo Mannetjes van de Radio op het slotfeest van de Gay Pride. ‘Ik wil mensen die nog in de kast zitten inspireren om voor zichzelf te kiezen.’

LISA PETERS

Hij heeft net zijn dagelijkse radioprogramma van tien uur ’s ochtends tot één uur in de middag erop zitten en stapt het dakterras op van de Q-music studio in het Amstel Business Park. Sinds de oprichting van het radiostation in 2005 werkt Martijn Kolkman er als presentator en dj. Op zijn negentiende begon Kolkman bij Radio 538, waar hij de kneepjes van het vak leerde. In dezelfde periode besloot hij uit de kast te komen.

Kolkman draait dit weekend tijdens de Gay Pride samen met Radio 538-dj Menno de Boer, waarmee hij het dj-duo Mannetjes van de Radio vormt. Vrijdag draaien ze aan de Amstel en zondag staan ze op het slotfeest van de Gay Pride op het Rembrandtplein.

Wat betekent de Gay Pride voor jou?

“Ik vind het een fantastisch evenement en draag het een warm hart toe. Ik kan me de eerste keer dat ik met vrienden op een boot ging nog goed herinneren. Het leek wel een huldiging, alsof we het WK hadden gewonnen, maar dan beter. De regen kwam met bakken uit de lucht, maar dat gaf niet. Iedereen kon laten zien wie hij was.”

“Tegelijkertijd vind ik het raar dat we anno 2015 nog zoiets als de Gay Pride organiseren. Het zou gemeengoed moeten zijn. Ik hoop dat er een moment komt dat de Gay Pride overbodig is en dat we er een Nederland Pride of een Tolerantie Pride van kunnen maken.”

Is het nog wel nodig om een Gay Pride te organiseren?

“Ja, er is nog veel werk te verzetten. Je geaardheid kun je niet veranderen. Ik vind dat iedereen moet kunnen zijn zoals hij zich voelt, zonder te worden belemmerd door wat anderen ervan vinden. Ik heb daarmee geluk gehad, want ik werk in de media- en cultuurwereld, waar homoseksualiteit gewoon is. Maar over het algemeen is dat niet zo. Ik kan me voorstellen dat als je bijvoorbeeld in de bouw werkt of uit een achtergrond of geloof komt waar het niet geaccepteerd wordt, het heel lastig is.”

Hoe is dat bij jou gegaan toen je erachter kwam dat je op mannen viel?

“Ik was toen 20 of 21 jaar en werkte bij Radio 538. Ik was er al een paar jaar mee bezig. Op een gegeven moment ben ik twee maanden ziek geweest, ik zat helemaal niet lekker in mijn vel. Toen dacht ik: ik moet het gewoon vertellen, en nam ik een homoseksuele collega in vertrouwen. Het was fijn om het te bespreken met iemand die me begreep. Toen ik uit de kast kwam bij Erik de Zwart, destijds de directeur van Radio 538, zei hij: Als jij maar gelukkig bent.”

“Waar ik zelf wel mee worstelde, was om het aan mijn ouders te vertellen. Ik was bang dat ze teleurgesteld in me zouden zijn. Dat was gelukkig niet het geval. Ik heb enorm geluk gehad met mijn omgeving.”

De meeste radio-dj’s zijn heteroseksuele mannen. Merk je dat in je werk?

“Ik word bij Q-music afgerekend op wat ik kan en wat ik doe. Het doet er niet toe op wie ik val. Ook in het team is het geen issue. In deze mannenwereld is het wel goed om een beetje zelfspot te hebben, dus ik maak er wel eens grappen over. Maar er is nooit iemand die me beoordeelt op mijn seksualiteit.”

Besteed je aandacht aan seksualiteit in je radioprogramma?

“Ik wil niet degene zijn die altijd met een opgeheven vingertje de rest toespreekt. Als er een aanleiding is, bijvoorbeeld als er weer een homoseksuele jongen in elkaar is geslagen, en ik vind er iets van, dan maak ik daar zeker ruimte voor. Ik pak mijn momenten. Mijn vriend is bijvoorbeeld vaak voor langere tijd in het buitenland. Dan deel ik met mijn luisteraars dat ik hem mis. Zo wordt het de normaalste zaak van de wereld dat ik een vriend heb.”

Is het voor jou anders om op de Gay Pride te draaien dan op andere feesten?

“Een draaiklus is een draaiklus. Maar tussendoor wil ik wel mijn boodschap uitdragen. Ik hoop mensen die in de kast zitten te inspireren om voor zichzelf te kiezen. Kies voor je eigen geluk, want het leven is zo voorbij.”

Q-music bestaat deze zomer tien jaar. Op zaterdag 29 augustus viert de zender het jubileum met een feest in Amsterdam.

Het Parool, 29 juli 2015