01
/
01
/
LISA PETERS

Tussen de lakens

Vijf studenten vertellen openhartig over hun avontuurlijkste en slechtste ervaringen in bed.

TEKST LISA PETERS FOTOGRAFIE MARC DEURLOO

David van O. (23, dertien bedpartners) heeft een bachelor geschiedenis afgerond en gaat na de zomer op wereldreis met zijn vriendin. ‘Iemand zien genieten, geeft mij plezier.’

“Negen maanden geleden werd ik op een verrassende manier versierd. Ik had de hele dag hard gestudeerd bij mijn ouders thuis. Toen ik mijn spullen aan het inpakken was, kreeg ik een appje van een vriendin. Een Australische kennis van haar was in Nederland en ze wilden een dronken trio doen.”

“Ik was overdonderd. ‘Ik kan wel een biertje komen drinken,’ appte ik terug. Het was geweldig: vrij, opwindend en leuk. We zijn van tien tot vier uur ’s nachts bezig geweest.”

“Ik geloof dat er voor goede seks een klik nodig is. Als je in de kroeg al geen gesprek kunt voeren, hoe moet het dan drie uur later in bed? Als het klikt tussen twee mensen, loopt het genot in elkaar over. Te zien hoe iemand anders geniet, geeft mij plezier. Communiceren is belangrijk; je moet kunnen praten over wat je fijn vindt en wat niet.”

“Ik sta open voor nieuwe ervaringen, het is een manier van zelfontdekking. Met een ex-vriendin deed ik het wel eens anaal, beide kanten op. De stap was klein, we dachten: als het bij haar lekker is, dan misschien bij mij ook wel. Het is een apart gevoel, maar ik kan het iedereen aanraden. We gebruikten er seksspeeltjes voor. Ook heb ik een tijdje een open relatie gehad, maar dat liep op de klippen. Misschien dat ik nog eens een man tegenkom met wie ik het bed in duik.”

“Mijn instelling met seks is vooral: waarom niet? Als het voor beiden goed voelt, waarom zou je dan niet met elkaar mee naar huis gaan? Mijn slechtste sekservaring was toen ik niet lekker in m’n vel zat. Ik heb er geen spijt van, maar achteraf gezien had het niet gehoeven.”

“Seks kan zo verschillend zijn. Het kan vreselijk veel betekenen, maar soms besef ik dat het toch niet alles is.”

Annemarie (25, 25 bedpartners) studeert psychologie aan de UvA. Sinds kort is ze aan het daten met een man. ‘Ik vind het minder fijn als het puur om de lust gaat.’

“De meeste bedpartners ben ik tegengekomen tijdens het uitgaan. Ik vind dansen geweldig en zodra er een podiumpje is, sta ik erop. Daarmee trek ik veel mensen aan. Ik ben meestal niet op zoek naar iets, maar raak spontaan in gesprek. Dat is ook wat ik aantrekkelijk vind in mannen: als er een gesprek mee valt te voeren, als ze interesse tonen in mij als persoon en niet alleen omdat ik dichtbij woon en een bed heb.”

“Mijn leukste seksuele ervaring was in Australië. Ik werkte in de bar van het Heartbreak Hotel, midden in de outback. Er was een man die als helikopterpiloot mijnwerkers van en naar hun werk vloog. Op een dag vroeg hij mij mee in zijn helikopter. We landden ergens in de middle of nowhere bij een meertje. Het was een prachtige omgeving en er kwam zelfs een schildpad voorbij.”

“Bij goede seks is er openheid waarin je mag aangeven wat je wel en niet wil. Seks is ook leuk als er letterlijk plezier is; dat er gelachen kan worden. Ik vind het minder fijn als het niet zozeer om de persoon gaat, maar puur om de lust. Ik dacht dat ik dat prima vond, maar ik voel me er soms achteraf eenzaam door. Als je me drie maanden geleden had gesproken, had ik er anders in gestaan. Mensen vragen me vaak: ‘En Anne, zijn er nog mannen?’ Dat is aan het veranderen, ik haal daar steeds minder plezier uit.”

“Ik merk nu dat seks met iemand die ik echt leuk vind, honderd keer beter is. Je creëert samen iets wat je, als je alleen bent, niet hebt. Ik ben bij iedereen op zoek naar verbinding, ook los van seks: in gesprekken en ontmoetingen met mensen speur ik naar een gemene deler, iets wat ons verenigt. Achter mijn seksuele lusten zat vooral een zoektocht naar intimiteit.

Paul (24 jaar, ‘nog geen honderd bedpartners’) is student psychologie aan de UvA. ‘Ik heb seks nodig voor mijn mentale gesteldheid.’

“Ik vind flirten een mooi spel. Over en weer ben je elkaar aan het uitdagen. Sommige vrouwen laten duidelijk merken wat ze willen, dat maakt het makkelijk. Vrouwen die geïnteresseerd zijn, kijken naar me met zo’n blik. Een gesprek moet vervolgens natuurlijk verlopen, anders wordt het cliché. Beginnen met ‘hé, kom jij hier vaker?’ werkt niet; dan zal zij denken: oké, die kant gaan we dus op.”

“Als ik nuchter ben, vind ik iemand aantrekkelijk door haar voorkomen en hoe ze door de ruimte beweegt. Dat verandert als ik onder invloed ben, ik heb een ander doel voor ogen als ik geil ben en seks wil. Het liefst doe ik het dan nog wel met een mooie vrouw, maar het gaat op zo’n moment om de seks.”

“Seks is goed als je op hetzelfde level zit. Dat kan lief zijn of geil, het zou zelfs SM kunnen zijn, maar je moet het wel allebei willen. Zekerheid speelt ook mee. Als een meisje onzeker is over zichzelf, is ze meer bezig met wat ik van haar vind. Ik vind het mooi als vrouwen zich niet generen, dan genieten we allebei.”

“Ik hou er bij seks wel van om het te doen als het eigenlijk niet kan. De meeste spanning voelde ik toen ik met mijn ex op de bank zat onder een dekentje, met mijn opa en oma ernaast. Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest toen ik doorhad wat ze wilde. Later hebben we heel goede seks gehad in het logeerkamertje. De seks met haar is tot nu toe de beste geweest. We waren emotioneel verbonden en je laat je meer gaan als je weet dat de persoon tegenover je van je houdt.”

“Ik ben niet dagelijks met seks bezig, maar ik heb het wel nodig voor mijn mentale gesteldheid. Het kan heel ontspannend zijn, klaarkomen is een manier om de stress en druk los te laten. Ik heb nooit spijt van seks, maar soms denk ik achteraf wel: dat was niet zo handig.”

Lois Schilder

Loïs S. (21, negentien bedpartners van wie twee vrouw) studeert aan de HvA. Loïs is biseksueel en ontdekt sinds kort de wereld van BDSM.

“De essentie van BDSM is elkaar volledig vertrouwen, waardoor je je aan elkaars fantasieën kunt overleveren. Het heeft niets met onderdrukking of gebrek aan respect voor elkaar te maken. Het is sexy, geil en geestverruimend. Seks is voor mij een manier om volledig aan de chaos van de werkelijkheid te ontsnappen. Zeker als submissive, de onderdanige, want iemand anders bepaalt wat er gebeurt.”

“Via een website kom ik mensen tegen die ook een fetisj hebben. De omgeving is er open; alles is prima en het is er los van hokjesdenken. Een van mijn eerste ervaringen met BDSM was met een politieman die mij meenam naar een boothuisje ergens in Leiden. We hadden ‘gewone’ seks waarin hij domineerde.”

“BDSM is voor iedereen anders. Omdat ik de onderdanige ben, bepaalt hij wat we wanneer doen. Ik luister en geef me over. De ene houdt je vast zoals in Fifty shades of grey in de liftscène, met je handen boven je hoofd. De ander gebruikt handboeien of touw. Dat is bondage: touwkunst op het menselijk lichaam. Sommigen gebruiken een zweepje.”

“Ik vind vooral rollenspellen, machtsverhoudingen en chantage leuk, zolang het maar gespeeld is. Tijdens zo’n spel vind ik orgasmecontrole fijn: de dominante persoon bepaalt dan of en wanneer je mag klaarkomen. Pijn is niet helemaal mijn ding – op dat gebied ben ik mijn grenzen nog aan het ontdekken. Een BDSM-sessie kan zo een paar uur duren en is voor mij niet af zonder penetratie en klaarkomen.”

“Ik vind seks goed als we allebei gedreven worden door lust en er echt voor willen gaan. Ik ben niet bang voor hard, het mag heel anders dan in het echte leven.”

Loïs S. is niet haar echte naam.

Thomas W. (24, meer dan dertig bedpartners) is dj en studeert communicatiewetenschap. ‘De dansvloer van Disco Dolly is één groot paringsritueel.’

“Mijn leukste ervaring was in een club in Keulen. Ik kwam een meisje tegen, we kletsten en hadden duidelijk dezelfde intenties. Samen daalden we af naar de opslagruimte direct onder de dansvloer. Het was er vies, maar de seks was geweldig, omdat we wisten dat het personeel ons kon betrappen.”

“Seks is voor mij geen taboe. Het idee dat een man een held is als hij het met veel vrouwen doet, maar een vrouw een slet als ze met meerdere mannen seks heeft, vind ik gestoord. Ik hou van vrije vrouwen die weten wat ze willen. Mijn doel is niet om met zo veel mogelijk vrouwen te slapen; ik sta er vooral hedonistisch in – ik geniet ervan.”

“Seks is niet automatisch goed met de mooiste vrouw op aarde. Voor intimiteit moet je op je gemak zijn. Als er geen band of goed gevoel is, haal ik er geen voldoening uit. Het moet vooral echt zijn. De grootste afknapper vind ik nepborsten en pornosterrengekrijs. Ik probeer haar altijd te laten klaarkomen, anders zou ik me echt een schurk voelen.”

“Mensen doen zich op datingapps als Tinder anders voor dan in het echt. Ik mis er ook de non-verbale communicatie. In één maand op Tinder heb ik vier of vijf dates gehad, maar met geen van hen ben ik het bed ingedoken. Het gevoel was gewoon niet goed. Ik vind het veel fijner vrouwen te ontmoeten tijdens het uitgaan, waar je je niet achter een scherm kunt verstoppen. Het gaat er dan niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Een goede ontmoetingsplaats is Disco Dolly, op de dansvloer is het één groot paringsritueel.”

“In een paar jaar tijd ben ik veranderd. Qua techniek in bed ben ik ontwikkeld; ik ken nu meer trucjes, posities en bewegingen. Ik ben ook zelfverzekerder geworden, comfortabeler met mezelf.”

Het Parool, 22 augustus 2015